Detrac - Complete Building Projects

Realisaties

banner

Houten buitenschrijnwerk naar historisch model door Detrac

  • Bouwheer: Juri nv
  • Architect: Ontwerper-architect Willy Verstraete en werfleidend architect Antoon Demuynck 
  • Aannemer houten schrijnwerk: Detrac nv

Detrac produceerde en plaatste in opdracht van bouwbedrijf Juri en onder het waakzame oog van de dienst Onroerend Erfgoed al het houten buitenschrijnwerk voor een neoclassicistisch herenhuis aan het Sint-Annaplein in Gent. Alle ramen, deuren, erkers, gootafwerkingen en luiken werden gereconstrueerd volgens het originele historische ontwerp.

Met dit project behaalde Detrac in 2021 de derde plaats in de prestigieuze PMG schrijnwerkers wedstrijd voor de categorie “houten buitenschrijnwerk”.

In de 19e eeuw vormde het Sint-Annaplein met haar statige herenhuizen een bruisende buurt in Gent. Rond 1840 ontwierp stadsarchitect Louis Roelandt onder andere het hoekhuis en de twee aanpalende enkelhuizen aan het Sint-Annaplein en in de Filips van Arteveldestraat. Het gebouw werd gesloopt in 1992.

Ontwerper-architect Willy Verstraete en werfleidend architect Antoon Demuynck stonden in voor de reconstructie van het herenhuis. Daarvoor deden ze een beroep op heel wat archiefmateriaal.

Samen met architect-erfgoedconsulent Jan Mortier van het Agentschap Onroerend Erfgoed vertaalde Detrac het ontwerp naar productietekeningen voor al het houten buitenschrijnwerk. Het resultaat voldoet thermisch en akoestisch aan alle hedendaagse comforteisen en bewaart tevens ten volle de historische eigenheid van dit neoclassicistische herenhuis.

button
button