Detrac - Complete Building Projects

Massief eiken deuren, lambriseringen en kapitelen voor het KMSKA

banner

Op vraag van opdrachtgever Artes Woudenberg realiseerde schrijnwerkerij Detrac in 2019 en 2020 de volledige vernieuwing volgens het historische model van 13 monumentale massief eiken deuren, de lambriseringen en de kapitelen voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen.

KMSKA

Volledige productie volgens het originele historische ontwerp

Het architectenduo Jan Jacob Winders en Frans Van Dijk bouwde het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen tussen 1883 en 1890 in de eclectische stijl, een combinatie van verschillende bouwstijlen. Alle massief eiken deuren, lambriseringen en kapitelen werden vervaardigd volgens de oorspronkelijke tekeningen van deze architecten om aan alle eisen van  de dienst Monumentenzorg van de stad Antwerpen te voldoen.

Als materiaal werd uitsluitend Europese eik van eerste keuze (kwartiers gezaagd en foutloos) gebruikt met een FSC 100% label. Vooral de productie van de gebogen deurstijlen en diverse verbindingen was een uitdaging die met verve werd uitgevoerd. De ornamenten op de deuren werden vervaardigd met een 5-assige CNC freesmachine en manueel bijgewerkt waar nodig door onze ervaren en gepassioneerde stielmannen. Voor de productie van de lambriseringen en kapitelen deden we een beroep op ons moderne machinepark, maar ook op onze ambachtelijke stielkennis en ons oog voor final touches.

Geen sinecure

De massief eiken deuren wegen meer dan 100 kg. Het was een enorme uitdaging om ze zonder materiële, maar ook menselijke beschadiging geplaatst te krijgen. Naast voldoende mankracht maakten we ook gebruik van aangepast til- en hefgereedschap.

Afwerking volgens het boekje

De afwerking gebeurde grotendeels ter plekke, na de plaatsing van het schrijnwerk. We brachten twee lagen gekleurde beits en twee lagen meubelwas aan met kwast. Na de voorziene droogtijd boenden we alles. Om te vermijden dat niet-afgewerkte delen zichtbaar zouden worden na een eventuele krimp kleurden we vooraf alle vergaarde bossingpanelen in ons atelier.

IMG-20191126-WA0002
IMG_2421 KMSKA deurensemble
IMG-20191126-WA0006
IMG_2399 lambrisering KMSKA
Prev
Next

Heeft u zelf een uniek project in het vooruitzicht?

Schakel Detrac in voor artisanaal maatwerk.

Contacteer ons

button
button