Detrac - Complete Building Projects

Buitenschrijnwerk in hout voor een neoclassicistisch herenhuis

banner

Detrac produceerde en plaatste in opdracht van bouwbedrijf Juri en onder het waakzame oog van de dienst Onroerend Erfgoed al het houten buitenschrijnwerk voor een neoclassicistisch herenhuis aan het Sint-Annaplein in Gent. Alle ramen, deuren, erkers, gootafwerkingen en luiken werden gereconstrueerd volgens het originele historische ontwerp.

sint anna gent

Een herenhuis precies zoals in de 19e eeuw

In de 19e eeuw vormde het Sint-Annaplein met haar statige herenhuizen een bruisende buurt in Gent. Rond 1840 ontwierp stadsarchitect Louis Roelandt onder andere het hoekhuis en de twee aanpalende enkelhuizen aan het Sint-Annaplein en in de Filips van Arteveldestraat. Het gebouw werd gesloopt in 1992.

img
img

Een zeldzame reconstructie in 2020

Ontwerper-architect Willy Verstraete en werfleidend architect Antoon Demuynck stonden in voor de reconstructie van het herenhuis. Daarvoor deden ze een beroep op heel wat archiefmateriaal.

Samen met architect-erfgoedconsulent Jan Mortier van het Agentschap Onroerend Erfgoed vertaalde Detrac het ontwerp naar productietekeningen voor al het houten buitenschrijnwerk. Het resultaat voldoet thermisch en akoestisch aan alle hedendaagse comforteisen en bewaart tevens ten volle de historische eigenheid van dit neoclassicistische herenhuis.

Houten buitenschrijnwerk naar historisch model door Detrac

De voordeuren aan het Sint-Annaplein en in de Filips van Arteveldestraat zijn 4,30 meter hoog. De deuren zijn geïsoleerd en de massiefhouten profileringen zijn deels ingewerkt, deels opgelegd.

Voor de ramen werden unieke profileringen ontworpen naar oud Vlaams model, met smalle, trapeziumvormige kleinhouten. Er werd dubbele beglazing voorzien met een gelaagd binnenblad, omwille van de thermische en akoestische eisen en een buitenblad in Goetheglas, omwille van het historische aanzicht.

De 3,30 meter hoge, boogvormige jaloezieluiken zijn deels in open schuine lamellen en deels in dichte trapeziumvormige lamellen uitgevoerd. Het beslag is ambachtelijk nagemaakt naar historisch model en sluit de gesloten luiken van de binnenzijde af.

De twee houten erkers zijn 4,60 meter hoog en volledig geprefabriceerd in onze ateliers. De grote raampartijen werden onderaan en bovenaan uitgewerkt met strak uitgelijnde lambriseringen die uitgevoerd zijn met massieve profileringen en garantieplaten.

JU20081-0407
IMG_6124
IMG_6127
IMG_6130
IMG_6132
JU20081-0006
Prev
Next

Ook uw houten buitenschrijnwerk laten uitvoeren door Detrac?

Vertel ons over uw bouw- of renovatieplannen.

Contacteer ons

button
button