Detrac - Complete Building Projects

Eyecatcher in Sint-Lodewijkscollege in Brugge

banner

Detrac winnaar Schrijnwerk Awards 2021 binnen de categorie ‘Totaalinterieur’

In het Brugse Sint-Lodewijkscollege werd het bibliotheekpaviljoen omgetoverd tot een polyvalente zaal en twee klaslokalen. Daarvoor deed de school beroep op Detrac. Zij stonden in voor de volledige binnenafwerking. Met deze verbouwing heeft Detrac een bijzonder sterk staaltje van uiterst kwalitatief maatwerk en in-house vakmanschap gedemonstreerd en afgeleverd. De jury moest dan ook geen seconde twijfelen om Detrac nv als winnaar uit te roepen voor de Schrijnwerk Awards 2021 binnen de categorie ‘Totaalinterieur’.

Project

De opdracht die Detrac moest uitvoeren omvatte de volledige binnenafwerking van de nieuwe ruimtes. Dat hield onder andere pleisterwerken, akoestische binnendeuren en het nodige maatmeubilair zoals boogsegmenten die als zitbanken moeten fungeren in. Het ontwerp, de immense voorbereiding en de productie van de 21 zitbanken mag beschouwd worden als een uniek houten schrijnwerkproject met een bijzonder hoog afwerkingsniveau. Samen met de eiken lambrisering – die volledig onzichtbaar gemaakt werd – vormen ze een eyecatcher van formaat.

21 unieke gebogen banken

Om het volledige interieur te realiseren, werd gebruikgemaakt van plannen die opgemaakt werden door het architectenbureau Salens Architecten. Als eerste stap trok Detrac naar de polyvalente zaal, waar alle nodige opmetingen werden gedaan.

Vervolgens werd door de atelierverantwoordelijke een grondplan gemaakt op het programma Autocad. Op dat grondplan werd een centraal punt aangeduid als podium. Van daaruit werden straalsgewijs 21 zitbanken uitgezet. Dit lijkt telkens repetitief werk, maar toch had elke bank nood aan apart en specifiek maatwerk.

Detrac kreeg de opdracht om de ruimte van de polyvalente zaal op te splitsen in drie delen: een middenbeuk en twee zijbeuken die telkens uitgerust werden met zeven rijen van opeenvolgende zitbanken. Daarbij dienden twee identieke corridors vanuit het podium te vertrekken. De ene leidend naar de inkomdeur en de andere naar het andere einde van de zaal. Daarbij werd handig gebruikgemaakt van een messing in het uitgewassen beton.

Kennis en up-to-date machinepark

Aangezien geen enkele van de gebogen zitbanken identiek waren, moest er voor elke bank een verschillende tekening opgemaakt worden. De voorbereidingen namen dan ook heel wat tijd in beslag. Door het technisch vernuft van de atelierverantwoordelijke werden alle afmetingen van de specifieke componenten zorgvuldig ingegeven in de software die op zijn beurt alles doorstuurde naar de CNC-machine. Deze kon automatisch en foutloos alle bewerkingen uitvoeren. Vervolgens konden de ervaren meubelmakers het project tot een geheel afwerken.

Zo hebben de meubelmakers bij de productie van het plenum onder de zitbanken gebruikgemaakt van een draagconstructie in Multiplex en hebben ze verschillende roosters aangebracht om de luchtcirculatie vanuit de kelder mogelijk te maken. Aan de achterkant van de zitbanken werden gleuven gefreesd om de ventilatie mogelijk te maken.

IMG_6771
IMG_20210818_154359
Prev
Next

Probleemloze plaatsing

Om de plaatsing zo efficiënt en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen, werd voor iedere zitbank een vloermal gemaakt en geplaatst. Zo konden de zitbanken probleemloos geplaatst worden met gebruik van aangepaste siliconen. Voor de effectieve plaatsing, werd een plan gemaakt om de zitbanken het best te transporteren.

De effectieve plaatsing diende te gebeuren op een uitgewassen betonvloer. Toen de plaatsers de bovenste betonlaag wegschuurden, werden de granulaten in het beton zichtbaar. Dat gaf de vloer een authentieke uitstraling, maar ook lichte oneffenheden. Dit werd handig opgelost door het gebruik van een laserwaterpas en de juiste passtukken om alle zitbanken feilloos horizontaal te nivelleren.

Hoge slijtvastigheid

Alle panelen, zitbanken en lambriseringen werden ter plaatse vernist met een vernis voor een hogere slijtvastigheid en waterbestendigheid. Tussen iedere laag werd minstens 24 uur gewacht, alvorens een nieuwe laag aan te brengen.

Heeft u ook interesse in een samenwerking met aannemersbedrijf Detrac?

Wij kijken uit naar uw project.

Contacteer ons

button
button